Diversen

Kies de beste methode voor de laatste honingoogst van het jaar

Kies de beste methode voor de laatste honingoogst van het jaarWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De herfstbloei is aan het afnemen en je bent begonnen met het voorbereiden van je herfstklusjes. Voordat je de bijenkorf sluit voor de winter en de bijen veel succes brengt, merk je dat er een teveel aan honing in je kasten zit. Gefeliciteerd! Dit is de droom van een imker: een laatste honingoogst. Niet alle jaren produceren dezelfde hoeveelheid honing, en zeker niet alle netelroos. Honingbijenkolonies in de meeste Noord-Amerikaanse regio's zullen zich de hele winter tegoed doen aan 40 tot 60 pond honing als ze de lente willen zien. Alles boven dat bedrag wordt als een overschot beschouwd - en het kan van jou zijn.

Het oogsten van honing kan het beste op twee manieren gebeuren: de maalmethode of de traditionele Langstroth-spinmethode. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van elk.


Verpletterende kam

Het klinkt als de naam van een coole nieuwe band, maar het is echt een oude vorm van honing oogsten. Voordat de Langstroth-bijenkorf werd uitgevonden, waren er niet veel andere keuzes. Deze vorm van honingoogst vereist dat je de bijenkorf binnengaat, de honingraat uitsnijdt (natuurlijk de broedkam achterlaat) en deze, meestal met de hand, in potten verplettert. Sommige mensen genieten er toen, net als tegenwoordig, van om volledig intacte plakjes kam in potten met pure honing te bottelen - het heeft een esthetische waarde en het is heerlijk (en ziet er prachtig uit op je stand op de boerenmarkt).

De voordelen van deze honingoogstmethode zijn goed: u bespaart veel tijd bij het voorbereiden van een afzuigkap en het schoonmaken van alle apparatuur ervoor en erna. Het is ook geweldig voor iemand die in een kleine ruimte woont en niet alle apparatuur voor het oogsten van honing kan opslaan (of niet wil huren).

Aan de andere kant is het voor een korte tijd nogal rommelig. Maar het grootste nadeel is het verlies van kam. Het bouwen van een kam is veel energie- en hulpbronnenintensiever dan alleen het opslaan van honing, dus je zet de kolonie aanzienlijk terug door de kam weg te knippen. De bijen zullen dat allemaal opnieuw moeten opbouwen voordat ze weer honing kunnen opslaan. Als je deze methode voor het oogsten van honing kiest, wees dan voorzichtig met hoeveel je eruit snijdt. Houd ook rekening met de tijd van het jaar: herfst is niet de beste tijd om kam voor honing te snijden en fijn te maken - bewaar deze methode voor je voorjaarsoogst.

Draaien

Dit klinkt misschien ook als een andere geweldige bandnaam. Maar deze methode voor het oogsten van honing verwijst naar het gebruik van gevestigde frames en het "trekken" van de honing door ze rond te draaien in een cilindrische extractor die middelpuntvliedende kracht gebruikt. Om dit te laten werken, moeten de frames de juiste maat hebben voor de extractor (hier geen broedframes) en hebben ze waarschijnlijk de draadwasbasis nodig om te voorkomen dat de kam breekt.

Aan de positieve kant is deze honingoogstmethode veel werk met verschillende componenten, maar het loont: het resultaat is een licht gespannen, puur honingproduct dat gemakkelijk te bottelen, te gebruiken en te verkopen is. De frames worden gretig hergebruikt door de bijen, en je plaatst het hele frame, met de nog intacte honingraat erop, gewoon terug in de korf om ze op te ruimen en weer te vullen.

Dit nadeel van deze methode, zoals hierboven vermeld, is dat er grote hoeveelheden apparatuur voor nodig zijn, inclusief de extractor zelf, honingvorken, wasmessen, zeven en zeven, en emmers van voedselkwaliteit met de juiste tuiten.

Het moet gezegd worden dat elke methode een behoorlijke taak is, maar de honingoogst is een van de leukste en meest lonende aspecten van het imker zijn (behalve het zien van je bijenkorven). Honing oogsten is onmiddellijke bevrediging: je gaat in één middag van een kam bedekt met tienduizenden insecten naar prachtige, glinsterende, gouden potten met de zoetste dingen op aarde. Het is al het harde werk dat het hele jaar door is gestoken meer dan waard.


Bekijk de video: Opdracht 6 - Kunstzwerm maken (Augustus 2022).