Collecties

Hoe u uw tuin winterklaar maakt

Hoe u uw tuin winterklaar maaktWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

FOTO: Irene Kightley / Flickr

De zomer heeft het jaar officieel losgelaten en de herfst heeft de seizoensgolf overgenomen. Hoewel het nog vochtig is en in de jaren 80 hier in Kentucky, denk ik al aan vreugdevuren, dikke truien en verse appelcider.

Ik richt mijn aandacht ook op de tuin, die, ondanks het aanbieden van rode tomaten en rijpe paprika's bij de mand, binnenkort dramatische veranderingen zal ondergaan naarmate de nachten en ronduit koude omstandigheden afdalen. Tuinders overwegen hoe ze het groeiseizoen voor winterharde planten kunnen verlengen en de zaken klaar kunnen maken voor de start van de volgende lente.


Plant gewassen voor koel weer

Je zomertuin ziet er waarschijnlijk een beetje rafelig uit en je ziet op tegen de kale grond die je te wachten staat als je die stervende tomaten verwijdert. Maar als u geneigd bent, kunt u nog een tijdje groenten voor koel weer verbouwen.

Als je uit zaad kweekt, bepaal dan de datum van de eerste herfstvorst in je zone. Kijk dan naar de geschatte tijd tot volwassenheid van het zaadpakket, tel er een paar weken bij op om rekening te houden met de belemmerende effecten van koud weer en laat die zaden dienovereenkomstig in de grond vallen.

Dat gezegd hebbende, vanaf eind september of begin oktober zullen de meeste planten (behalve snelgroeiende radijs) pas rijp worden als de nachten koud genoeg worden om ze te verdorren.

Nooit bang zijn! Als je een plant met koel weer kunt vinden, moeten ze gedijen in het koude herfstweer en heerlijke, zelfgekweekte groenten produceren tot de eerste nachtvorst. Passende planten voor koel weer zijn onder meer wortelgroenten, sla, spinazie en koolsoorten zoals boerenkool, koolrabi en kool. Als je die salades van eigen bodem in de vroege winter wilt houden, kan een koude bak planten beschermen tegen vorst tot de eerste diepvries.

Oude planten verwijderen en grond voorbereiden

Je moet echter die warme weerplanten aanpakken. Door een paar eenvoudige klusjes uit te voeren, kunt u uw tuin winterklaar maken en uw voorjaarsvoorbereiding gemakkelijker maken.

Haal eerst die oude en stervende planten uit de tuin. Ik snij ze graag op de grond om ecosystemen te behouden die zich rond wortels vormen, maar trek aan zieke planten om je tuin gezond te houden. Composteer of begraaf de planten zodat uw bodem volgend seizoen van hun voedingsstoffen kan profiteren. Snoei uw vaste planten terug en snoei eventuele bomen of struiken die daar goed op reageren in de herfst. (Dat doen ze niet allemaal.) Geef uw tuin ook een goede wiedbehandeling en trek ongewenste planten weg, zodat ze uw bodem van voedingsstoffen niet uitputten.

Je bodem heeft ook wat aandacht nodig. Graaf, draai of bewerk in de inhoud van je compostbak (ken) en bodemverbeteraars om je aarde een vitamineboost te geven na die zomertraining. Door dit voor het voorjaar toe te voegen, worden de toevoegingen afgebroken en opgenomen door voorjaarsaanplant. Als u een tuin heeft die niet hoeft te worden bewerkt, hoeft u waarschijnlijk niet veel te wijzigen, maar u kunt compost en aanpassingen bestrijken of ze op de grond leggen. En als je van plan bent om volgend seizoen over te stappen op tuinieren zonder ploegen, is dit een goed moment om aan een aantal goede dingen te werken, zodat je grond zo gezond mogelijk is voor de verandering.

Denk ook vooruit aan de toestand van uw tuin in de wintermaanden, wanneer smeltende sneeuw losse grond kan wegspoelen. Bedekkingsgewassen zoals wikke en rogge kunnen de grond op hun plaats houden, en een stevige mulchen beschermt de bodem tegen erosie.

Kijk terug naar het plan vooruit

Als uw tuin klaar is voor de winter, neem dan even de tijd om na te denken over de groei van dit jaar. Wat vond je leuk om te groeien en wat leek meer werk dan het waard was? Hebben sommige planten het beter gedaan dan je had verwacht, terwijl andere ondermaats presteerden? Was je blij met de esthetiek van je tuin, of had je liever anders ingericht en beplant?

De lente is hier voordat je het weet, en zaadcatalogi zullen binnenkort op het aanrecht liggen, dus neem nu de tijd om te evalueren hoe de zaken dit jaar zijn verlopen en begin na te denken, te bestuderen en te plannen voor wat je volgend jaar wilt gaan doen.


Bekijk de video: Inis Moestuin #37 Druif snoeien, wintermoestuin en tips hoe je groenten moet rouleren. (Augustus 2022).