Informatie

Gewasprofiel: Oregano

Gewasprofiel: OreganoWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.


Foto door Rick Gush


Waar de meeste kruiden voor de keuken hier in Italië de voorkeur hebben voor vers, is oregano een erg populaire specerij die bijna altijd in gedroogde vorm wordt gebruikt.

Er is een beetje variatie tussen de verschillende soorten oregano, maar de meest voorkomende zijn Origanum vulgare, die paars-roze bloemen heeft (ik kweek deze.) en Origanu m heracleoticum, die witte bloemen heeft en gewoonlijk Griekse Oregano wordt genoemd. Beide soorten zijn veel voorkomende wilde planten rond het Middellandse-Zeebekken. Het eiland Sicilië is bijzonder zwaar bedekt door Origanum heracleoticum. Het opsporen van de tientallen soorten die in de Amerikaanse boomkwekerijhandel voorkomen, kan leuk zijn, maar de meeste hebben een vrij vergelijkbare smaak, dus tuinders kunnen gewoon blij zijn met het type dat ze toevallig vinden.

Oregano is een vaste plant, maar wordt in koudere klimaten ook als eenjarige geteeld. Het wordt bijna 1 meter lang in de meest extreme situaties, maar de helft daarvan is een meer algemene hoogte. Het verspreidt zich lateraal door hardlopers uit te sturen. Ik heb gemerkt dat het goed wieden en licht gecultiveerd houden van de vuilrand rond de oreganoplanten, de plant helpt om zijwaarts te klappen en de diameter in de loop van een seizoen te vergroten. Eén plant kan in één seizoen van een 6-inch pot tot een klomp van 2 voet of meer groeien, en hoe groter de klomp, hoe meer rechtopstaande stengels kunnen worden geoogst. Twee planten kunnen in de loop van twee seizoenen gemakkelijk een 6 meter lang bed vullen.

De bloei van oregano begint meestal in juli tot september, afhankelijk van de locatie, en de bloemen blijven ongeveer een maand open voordat ze beginnen te verwelken. Oregano kan groeien tot ongeveer 6000 tot 7000 voet hoogte; in het wild lijkt oregano de voorkeur te geven aan rotsachtige, zonnige en droge locaties. Gecultiveerde oregano wordt meestal op diepe en vruchtbare gronden geteeld, maar nieuwe methoden duwen gewassen naar meer marginale gronden.

Er is nogal wat hooey rondvliegen over hoe de smaak van gecultiveerde oregano kan worden geruïneerd door de plant te veel te verwennen. Het is waar dat oregano die op goede, diepe grond wordt gekweekt, veel grotere hoeveelheden oogstbare stengels zal produceren. En als die planten laat in hun groeicyclus niet overmatig veel stikstof krijgen, komt alles goed en zal de resulterende oregano goed smaken. Wat echter soms gebeurt, is dat tuinders oregano in een pot verbouwen als onderdeel van een groep patiobroeken die hij of zij wekelijks voedt met vloeibare mest. In dit geval kan te veel kunstmest de smaak van de bladeren verminderen.

Zonneschijn en drainage zijn goed voor oreganoplanten, maar een beetje schaduw kan worden verdragen, en de jonge en volwassen bloeiende planten zullen beide regelmatig water geven op prijs stellen. Mijn belangrijkste tip voor het kweken van oregano is om de patch goed te wieden, zodanig dat er geen ander onkruid tussen de klomp groeit. Op die manier is het tijdens de oogst gemakkelijk om alleen een handvol oregano te oogsten, zonder dat er onkruid hoeft te worden verwijderd.

Ik oogst de planten terwijl ze bloeien, en dit lijkt hier de meest voorkomende praktijk te zijn. Als ik de handjevol stengels eenmaal ongeveer een voet of zo lang heb gesneden, wikkel ik ze in kleine bundels en bewaar ze een maand op een warme, droge donkere plaats om ze te genezen. Daarna kunnen ze vele maanden in papieren zakken worden bewaard en indien nodig worden gebruikt.

Tags Mediterrane kruiden, oregano, rick gush, rick's favoriete gewassen


Bekijk de video: Salamat Dok: Health benefits of Oregano (Augustus 2022).