Interessant

Brits wit vee

Brits wit veeWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

farm-breed-profiles / BritishWhiteOK_190.jpg

Foto tegoed: Met dank aan Oklahoma State University

Gebruik: British Whites zijn middelgrote vleesvee ter grootte van Herefords of Angus. Beide geslachten zijn volgzaam, vruchtbaar en extra vriendelijk; zelfs vaarzen kalven met gemak. Ze zijn langlevend, productief (eigenaren zeggen dat deze koeien meer kilo kalf per hectare produceren dan welk ander ras dan ook), en ze gedijen goed op middelgroot grasland. Nog een bonus: ze blijven meestal op hun plek; ze dagen slechte omheiningen niet uit zoals sommige andere rassen dat doen.

Geschiedenis: Er bestaat veel verwarring over de oorsprong van Brits wit vee. Dankzij recente bloedeiwitstudies weten we echter dat één ding zeker is: ze stammen niet af van de Britse gehoornde White Park-runderen (bekend als Ancient White Park-runderen in Noord-Amerika), zoals hun voorstanders ooit geloofden. De meeste runderhistorici denken dat Britse blanke runderen hun oorsprong vinden in Scandinavië uit de achtste of negende eeuw en dat Viking-handelaren ze mogelijk naar de Britse eilanden hebben vervoerd. Wat zeker is, is dat het Britse Witte Stamboek in 1918 in Engeland werd opgericht, waar het ras nu bloeit als nooit tevoren. Op de rand van de Tweede Wereldoorlog vreesden Britse liefhebbers echter voor het voortbestaan ​​van hun vee. Als bescherming tegen een ramp verscheepten ze vijf koeien en een stier naar een gevangenisboerderij in Pennsylvania. Deze dieren, plus Britse blanken die in de jaren 1700 werden geïmporteerd, en nog een aantal andere stieren die in de twintigste eeuw uit Engeland werden geïmporteerd, vormen de basis van het huidige Amerikaanse White Park en de Britse witte kuddes. In 1975 werd een register gevormd, dat zichzelf de White Park Cattle Association of America noemde (het heet nu de American British White Park Association). De oorspronkelijke naam zorgde voor veel verwarring, aangezien het ras afstamt van British Whites in plaats van White Park-runderen, dus toen een tweede groep werd gevormd in 1987, noemden de organisatoren het de British White Cattle Association of America.

Conformatie: Brits wit vee is wit met zwarte punten (neuzen, ogen, oren, spenen en onderbenen) en sommige runderen hebben verspreide zwarte vlekken langs hun zijkanten. Af en toe wordt een roodpuntig of lijnrugkalf geboren en dit is gedurende de geschiedenis van het ras voorgekomen. De meeste worden ondervraagd (van nature hoornloos), hoewel drie tot vijf procent gehoornd is (de American British White Park Association registreert gehoornd vee, de British White Cattle Association of America niet), en soms komen rudimentaire hoorns voor die scurs worden genoemd.

Speciale overwegingen / opmerkingen: British White Cattle is ideaal voor de boer die veel smakelijk rundvlees wil produceren (met name biologisch of grasgevoerd rundvlees), maar die het niet kan schelen om met vluchtig vee om te gaan.


Bekijk de video: Stand-up comedy: Aisling Bea. Not viewable in UKIreland. Apr 2015 (Augustus 2022).