Collecties

5 zaadbesparende gewassen om met kinderen te planten

5 zaadbesparende gewassen om met kinderen te planten


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Het is geweldig om al vroeg in hun leven te beginnen met het leren van zaadbesparing aan uw kinderen. Door deze tuiniertechniek onder de knie te krijgen, zijn ze binnenkort uitgerust om een ​​duurzame tuin voort te zetten naarmate hun kweekvaardigheden zich ontwikkelen. Als dit jaar de eerste keer is dat uw gezin van plan is zaden te bewaren, raad ik aan te beginnen met gewassen die hun zaadoogst relatief gemakkelijk kunnen opleveren. Hieronder vindt u een lijst met planten die u zonder al te veel gedoe een oogst van zaden zullen opleveren. Het enige dat u hoeft te doen, is stand-by staan ​​met een tas en een paar tondeuses.

1. Zonnebloemen (Helianthus annuus)

Zonnebloemen fleuren elke tuin op en uw gezin zal er zeker van genieten om ze te kweken. Ze trekken bestuivers aan en naarmate de bloembladen beginnen te vervagen, zullen er zich zaden op de bloemhoofd vormen. Je weet dat de zaden klaar zijn voor de oogst als ze van kleur veranderen van groen naar zwart of wit met strepen. Kies een variëteit die grote zaden zal vormen, zoals Mammoth Grey Stripe of Skyscraper, zodat kinderen ze gemakkelijk kunnen hanteren.

Om te selecteren welke zaden u wilt bewaren, doet u een stap achteruit en kijkt u naar al uw zonnebloemstelen. Zoek de planten met de mooiste bloemen, de sterkste stengels, de gezondste bladeren en de dikste zaden. Deze exemplaren zullen genetisch sterk zijn en zullen de komende jaren waarschijnlijk beter presteren voor u.

Betrek uw kinderen bij deze inspecties. Mijn kinderen zien vaak veel meer details in de tuin dan ik, en ze kunnen me meestal vertellen welke zonnebloemen ze het lekkerst vinden. Dit zijn tenslotte de zonnebloemen die sprookjeshuizen en forten zijn geweest!

Nadat iedereen zijn zegje heeft gedaan, knoop je een papieren zak om de zaadkoppen van je drie gekozen planten. Zet hem stevig vast maar niet zo strak dat je de plant beschadigt. Naarmate het seizoen vordert, blijft de lucht in de zak circuleren en zal de zon je zaden drogen. Eenmaal droog, breng de bloemhoofdjes naar binnen en verwijder de zaadjes. Bespaar een bepaald bedrag (plus een beetje extra) voor volgend jaar, ruil, verkoop of eet de rest.

Sommige van de zonnebloemvariëteiten met grote zaden kunnen bloemhoofdjes hebben met een diameter van meer dan 30 cm met meer dan 1500 zaden. In deze gevallen snij ik de zaadkoppen bij de nek af en droog ik ze op een plat oppervlak in de zon met daarboven een vogelgaas. Draai ze elke dag om gelijkmatig te drogen.

2. Stokrozen (Alcea rosea)

Stokrozen zijn een oude bloem in de cottage-tuin en mijn dochters gebruiken de bloesems graag om sprookjesrokken te maken. Stokrozen zijn een tweejaarlijks, wat betekent dat ze het eerste jaar een heuvel met sint-jakobsschelpvormige bladeren laten groeien en het tweede jaar een hoge stengel bedekt met grote, klokvormige bloemen. Stokrozen zijn er in een regenboog van kleuren: geel, wit, roze en rood.

Het leuke van stokrooszaaddozen is dat ze gemakkelijk te herkennen zijn. Nadat de bloemen vervagen, vallen ze af en wordt een ronde, knoedelachtige zak onthuld. Als het eenmaal helemaal droog is, kun je het openen en een opgeruimd wiel met zaden vinden. Tenzij u op een plaats met strenge winters woont, kunt u de zaden op de plant laten vallen en zichzelf opnieuw zaaien waar de wind ze ook draagt. Sterker nog, op de meeste plaatsen kunnen stokrozen zo gemakkelijk opnieuw worden ingezaaid dat tuinders worden misleid door te denken dat het meerjarige bloemen zijn.

Als je besluit de zaden te oogsten, volg dan hetzelfde plantenselectieprotocol als bij de zonnebloemen: selecteer alleen de planten die het beste presteerden. Pas op voor roest op stokrozen, die eruit zien als kleine roodachtige vlekken op de bladeren. Roest tast de bloemen meestal niet aan, maar het kan de plant ontbladeren en verzwakken, waardoor het ongeschikt wordt voor zaadbesparing.

Verschillende zaadhuizen bieden roestbestendige soorten stokroos. Help roest in de tuin te voorkomen door aan het einde van elk seizoen alle door vorst gedode bladeren en stengels te verzamelen en te composteren. Als er al roest aanwezig is, sla dan de compost over en gooi de planten gewoon weg.

3. lima bonen (Phaseolus lunatus) en 4. Snoepbonen (Phaseolus coccineus)

Lima bonen zijn leuk om zaad van te bewaren omdat ze wit en groot drogen en elk jaar gemakkelijk te planten zijn. Pronkbonen groeien aan krachtige, opvallende wijnstokken die bloemen produceren in een mooie reeks van rode en witte tinten. Aantrekkelijk en sterk, je kunt ze trainen tot tipi-hekjes of veepanelen om een ​​natuurlijk fort te creëren in de tuin van de kinderen.

Het beste van het oogsten van bonenzaden is dat je geen werk hoeft te doen om ze te behouden. Bonen kunnen aan de wijnstok worden gedroogd - dat is eigenlijk de voorkeursmethode - en ze worden voorverpakt in hun peulen om te voorkomen dat de vogels ze opeten. Ik stuur de kinderen meestal met een keukenschaar als de bonen bruin en droog zijn om ze op te halen.

Afhankelijk van de variëteit aan bonen, kan het verwijderen van de gedroogde buitenste schil een moord op de handen zijn. Om ons pijn te besparen, gooien we ze allemaal in een jute of voerzak en slaan ze tegen de grond. Hierdoor wordt meestal genoeg van de schaal verwijderd om de bonen er gemakkelijk uit te halen. Als we een variëteit hebben met een hardere pod, laat ik een van mijn kleinere kinderen met schone schoenen over de zak lopen om de schelpen te laten knappen. Dit is een felbegeerde baan, omdat de kinderen het geweldig vinden om te lopen op iets dat we gaan eten.

5. Uien (Allium cepa)

Kinderen zijn misschien niet zo happig om uien te eten, maar geloof me, dit is een leuk zaadje om te bewaren. Als een uienbol eenmaal gevormd is, zendt deze een perfect rechte bloemsteel uit met een perfect ronde bloemkop erop. Eenmaal bestoven (de bijen zijn dol op deze bloemen!), Verandert elke kleine bloem op het bloemhoofdje in een gitzwart, piramidevormig zaadje.

Je kunt ook de zakmethode van de zonnebloemen gebruiken om uienzaden te bewaren, of je kunt de stengels afsnijden zodra de zaden verschijnen, ze omkeren in een papieren zak en ze vervolgens ondersteboven hangen om te drogen. Bezoek mijn bericht over het bewaren van preizaden voor meer details - het werkt op dezelfde manier.

Soms houdt mijn zaadbesparingsprogramma in dat de planten zichzelf opnieuw laten inzaaien. Naast het bewaren van wat uienzaadjes, laat ik anderen graag vallen waar ze maar willen. In mijn zone 5-tuin komen ze in het vroege voorjaar op en ik gebruik ze als groene uien in wokgerechten en roerei. Zo heerlijk!

Heb ik een van je favoriete planten gemist om zaden te bewaren? Onthoud dat als er kinderen bij betrokken zijn, het simpel moet worden gehouden, zodat de kinderen kunnen genieten van een succesvol begin op hun weg om deskundige zaadspaarders te worden.

Krijg meer zaadbesparende hulp van onze site:

 • 5 stappen voor het gebruik van opgeslagen zaden als valuta
 • Zaadbesparing voor beginners
 • Snijd ook je pompoen en bewaar zaden!
 • Red jezelf: red je zaden
 • 5 manieren waarop boeren honger kunnen helpen beëindigen

Tagslijsten, zaden opslaan, zaden besparen


Bekijk de video: How to Grow Marigolds from Seed (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Macbride

  Het spijt me, maar ik denk dat je het mis hebt. Laten we bespreken. E -mail me op PM, we zullen praten.

 2. Nektilar

  en in welke stad, welk land ?? erg creatief !!!!!)))))

 3. Cephalus

  Je hebt geen gelijk. Laten we bespreken.

 4. Verdell

  Sorry, ik kan je niet helpen. Maar ik weet zeker dat je de juiste oplossing zult vinden. Wanhoop niet.

 5. Zephaniah

  Mee eens, dit grappige bericht

 6. Nir

  What a necessary sentence ... great, remarkable ideaSchrijf een bericht