Informatie

4 tips voor het kweken van marktwaardige radijs

4 tips voor het kweken van marktwaardige radijsWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Radijs zal je hart breken of je zelfrespect in de tuin naar de maan sturen. Als je een paar eenvoudige richtlijnen volgt, zullen manden vol knapperige, peperige radijsjes in slechts 30 dagen hun weg vinden naar de eettafel of de markt. Maar als je afdwaalt, kun je eindigen met potlooddunne, pezige radijsjes of wortels die te houtachtig en pittig zijn om te eten. Als perfecte radijsjes van eigen bodem u in het verleden zijn ontgaan, probeer het dan opnieuw. Deze knapperige en heerlijke groenten verdienen een plekje in je tuin - en op je bord.

1. Plant vroeg

Radijs is een gewas in het koele seizoen en het is een grote no-no om ze bij warm weer te laten groeien.

"De grootste problemen die we hebben gehad bij het telen van radijs zijn weersafhankelijk," zegt Sara Bozelli, eigenaar van Five Elements Farm in Worthington, Pennsylvania. "Als de lentetemperaturen ver buiten de norm stijgen en we geen regen krijgen, radijs groeit niet goed. "

Optimale bodemtemperatuur voor het ontkiemen van radijs is tussen 50 en 65 graden F voor zowel winter- als voorjaarsradijs, en het zaaien van zaden in het voorjaar is in de meeste delen van het land een must; herfst- en winterradijs presteren echter beter dan in het voorjaar gezaaide radijs in het diepe zuiden. Zaai je eerste partij radijszaad zes weken voor de gemiddelde vorstdatum van de lente. Voor Bozelli betekent dit dat ze in de tuin om de paar weken radijsjes in de lente plant, beginnend midden maart en doorlopend tot eind april, hoewel ze zegt dat ze ook uitstekende resultaten behalen met het zaaien van herfstradijs.

Een herfstgewas kan acht tot tien weken voor de eerste verwachte herfstvorst worden gezaaid. "Herfst is weer een perfecte tijd om radijs te planten", zegt William Adams, co-auteur van De zuidelijke moestuin (Taylor Trade Publishing, 2007). “De druk van insecten wordt enorm verminderd en de temperaturen zijn erg bevorderlijk voor het produceren van mooie radijsjes. Ze worden zo snel volwassen! " Adams suggereert dat zuidelijke tuinders in de herfst ook radijs planten en gedurende de wintermaanden wekelijks zaden blijven zaaien.

Wanneer de juiste planttijd aanbreekt, begint u met het voorbereiden van de grond. "Bodem is het belangrijkste element in je tuin", zegt Adams. "Slechte grond, waardeloze tuin - zo simpel is het."

Pas radijs-groeigebieden aan met enkele centimeters organisch materiaal, zoals compost of goed verouderde mest, een paar dagen tot een paar weken voor het planten. "Vrijwel ongeacht de‘ grondhand ’die u krijgt, kunt u deze wijzigen om een ​​productieve grond te worden,” voegt Adams toe. “Beveilig organisch materiaal, hoe dan ook. Een jaarlijkse, zelfs seizoensgebonden toevoeging van organische stof is geen optie; het is een noodzaak. "

Omdat het eetbare deel van deze groente zich onder het grondoppervlak uitstrekt, zorgt een goed voorbereid zaaibed voor goed ontwikkelde, ongekurkte wortels. Maak de grond los tot een diepte van 12 tot 18 inch voordat u zaden van 1/4 tot 1/2 inch diep zaait.

"Wortelgewassen, zoals wortelen, rapen en radijs, worden bijna altijd direct in de tuin gezaaid in plaats van geplant door transplantaties", zegt Adams. "Dat komt omdat het verplanten van deze planten meestal zal resulteren in schade aan de penwortel, waardoor een misvormde of gevorkte wortel ontstaat."

Om te planten, verspreid de zaden over het grondoppervlak en hark ze lichtjes in om een ​​bed van radijs te creëren, dat in de zaailingfase moet worden verdund. Voren planten is ook een optie: gebruik een schoffel of ander gereedschap om een ​​ondiepe greppel te openen, strooi de zaden in de voor en bedek ze lichtjes met aarde. Om het verdunningsproces te voorkomen, plaatst u de zaden 1 tot 2 inch uit elkaar.

2. Test uw bodem

Radijzen hebben een evenwichtige hoeveelheid voedingsstoffen nodig terwijl ze groeien; echter, zoals bij alle wortelgewassen, zijn ze sterk afhankelijk van fosfor voor een goede wortelvorming. Het is absoluut noodzakelijk om de pH en het gehalte aan voedingsstoffen van uw bodem om de paar jaar te testen. Wortelgewassen gedijen in een pH-bereik tussen 6 en 7, en ze gebruiken goede hoeveelheden fosfor en matige hoeveelheden stikstof. Overmatige toediening van stikstofmeststoffen bevordert de topgroei en offert grote, goedgevormde wortels op.

Omdat fosfor zich niet gemakkelijk in de grond verplaatst, is de zone van waaruit uw planten het kunnen opnemen relatief klein en vrij dicht bij de wortel zelf, wat betekent dat als uw grondtest aangeeft dat er behoefte is aan fosfor, het als bij- dressing. Favoriete bronnen van organische fosfor zijn onder meer steenfosfaat en beendermeel.

Bij Five Elements Farm bemest Bozelli haar radijsgewas met compost en een dosis organische, vloeibare visemulsie ongeveer 15 dagen na het zaaien van de zaden. Vloeibare meststoffen op basis van vis en kelp zorgen voor een snelle opname van voedingsstoffen aan planten - iets wat vooral belangrijk is voor snelgroeiende gewassen zoals radijs - samen met de nodige sporenelementen en plantengroeihormonen.

3. Oogst op tijd

Raadpleeg het aantal dagen tot volwassenheid van uw zaadpakket bij het oogsten van radijs; als je ze te lang in de tuin laat staan, worden ze bitter en gaan ze snel bloeien, anders kunnen de bollen openbarsten.

"Radijs rijpt snel", zegt D.J. Herda, auteur van Van container tot keuken (New Society Publishing, 2010). "Als ze klaar zijn om te oogsten, zie je de schouders van de bollen uit de grondlijn springen. Oogst en gebruik ze zodra ze groot genoeg zijn. "

Om radijs te oogsten, trekt u ze gewoon met uw handen uit de grond of wrik ze er met een schop uit. Veel van de voedingsstoffen in radijs zitten in de kleurrijke schil. Geef deze informatie door aan uw klanten en raad ze aan om geen radijs te schillen voor het eten, maar gewoon de groenten en eventuele kleine, vezelige wortels af te snijden, ze goed te schrobben en te genieten van hun knapperige textuur en pittige smaak. De greens kunnen ook worden gebakken of gestoofd.

4. Houd ongedierte weg

Radijs kan het doelwit zijn van verschillende soorten ongedierte. Publieke vijand nr. 1 is de vlooienkever. Hoewel gezonde radijsplanten een aanzienlijke hoeveelheid schade kunnen verdragen door dit kleine, zwarte, snel springende insect, kunnen zaailingen worden gedood door zware plagen.

"Vlooienkevers kunnen veel schade aanrichten aan de bladeren en de planten verzwakken", zegt Bozelli. “We voorkomen ze door onze radijs onder drijfrijen te telen. Dit lijkt vooral in het voorjaar voor ons belangrijk te zijn. "

Vlooienkevers kunnen ook worden afgeschrikt door regelmatig kaolienklei te gebruiken, een natuurlijk product dat op de bladeren wordt gespoten en de plant bedekt met een poederachtige, witte film. Vlooienkevers en ander insectenplagen houden er niet van om op het poeder te landen om zich te voeden.

Draadwormen en wortelmaden kunnen ook problematisch zijn voor radijskwekers terwijl ze door de wortels tunnelen. Draadwormen zijn de larven van verschillende soorten klikkevers, terwijl wortelmaden larvale vliegen zijn. Beide kunnen worden voorkomen door drijvende rijafdekkingen te gebruiken om de toegang van eierleggende volwassenen te voorkomen.

Door bodembewerking wordt het aantal van deze insectenplagen beperkt. Het stelt zich ontwikkelende larven en poppen bloot aan zowel vriestemperaturen als roofdieren, zoals spinnen, loopkevers en talrijke soorten vogels.

Krijg meer groei-advies van onze site:

  • 15 tips voor het kweken van perfecte aubergines
  • Hoe bonen te laten groeien
  • 9 bodemtips voor het kweken van betere asperges
  • 4 compacte squash die tuinruimte bespaart
  • 4 boomgaardvruchten waarvan u nooit had gedacht dat ze zouden groeien

Over de auteur: Tuinbouwer Jessica Walliser is de auteur van het gloednieuwe boek Gunstige insecten naar uw tuin lokken: een natuurlijke benadering van ongediertebestrijding (Timber Press, 2014). Ze kweekt zes radijsvariëteiten en geniet er vooral van in dunne plakjes tussen twee stukjes beboterd brood. (Radijs sandwiches zijn echt heerlijk!) Je kunt contact opnemen met Jessica op www.jessicawalliser.com.

Tags tuin, radijs groeien, lijsten, bodem


Bekijk de video: Kweektip Dieneke Klompe I Radijsjes I Aflevering 3 (Augustus 2022).