Collecties

15 tips voor het snoeien van fruitbomen

15 tips voor het snoeien van fruitbomenWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

FOTO: Jessica Walliser

Snoeien is evenzeer kunst als wetenschap - en nooit meer dan in de boomgaard. Het op de juiste manier snoeien van fruitbomen is een doorslaggevende factor voor zowel de fruitproductie als de gezondheid van de bomen. Hoewel het volgen van een hands-on snoeicursus van een ervaren boomgaard altijd de beste keuze is, volgen hier enkele tips voor het succesvol snoeien van fruitbomen.

 1. Het snoeien van fruitbomen moet plaatsvinden in de late winter of het vroege voorjaar, wanneer de boom slapend is en u het raamwerk van de takken kunt zien.
 2. Zomersnoei is alleen nodig bij het verwijderen van dode of zieke takken of bij het verwijderen van uitlopers aan de basis van de boom.
 3. Vermijd snoeien bij nat weer, omdat het schimmelziekten bevordert.
 4. Gebruik schone, scherpe apparatuur. Steriliseer tussen elke boom alle zagen, snoeischaar en takkenschaar met een 10 procent bleekoplossing of een desinfecterende spray.
 5. Onthoud uw belangrijkste snoei-doel: een goede, open structuur creëren waarin alle zich ontwikkelende vruchten voldoende zonlicht en een goede luchtcirculatie krijgen en voldoende ruimte hebben om ongehinderd te groeien en te rijpen.
 6. Als u de stijl van de centrale leider snoeit, zal de boom de vorm hebben van een kerstboom, met een enkele leiderstak bovenaan en de breedste takken onderaan. De takken vormen een gelaagde steiger langs de stam. Deze manier van snoeien is geschikt voor appels en peren, maar kan op vrijwel elke fruitsoort worden gebruikt. Houd er echter rekening mee dat het ook resulteert in de hoogste bomen.
 7. Als je een open-center-stijl snoeit (open vaas), zal de boom een ​​open center hebben en meer de vorm hebben van een enkele, grote kom. Deze traditionele vorm heeft geen centrale leiderstak en is het meest geschikt voor abrikozen, kersen, nectarines, perziken, peren en pruimen. Alle takken die naar het midden van de boom groeien, worden weggesnoeid om hun open vorm te behouden. Er is maar één laag steigertakken waaruit de kom bestaat.
 8. Als u snoeit naar een gemodificeerde open-center-stijl (gemodificeerde open vaas), zal de boom takken hebben die open zijn en ver uit elkaar staan, en de boomvorm zal veel meer afgerond zijn dan wanneer u snoeit naar een centrale leider-stijl. Deze stijl verschilt van de open-center-stijl doordat het meerdere lagen takken heeft (zoals kommen die in elkaar zijn genesteld met de grootste kom onderaan). Deze stijl is het beste voor appel, abrikoos, kers, nectarine, perzik, peer, pruim, pluot en anderen.
 9. De meeste vormgeving moet plaatsvinden in de eerste drie jaar van de groei van de boom. Daarna wordt de vorm alleen behouden met een lichte jaarlijkse snoei.
 10. Als algemene regel geldt dat u nooit meer dan een kwart van de totale vertakkingen tegelijk verwijdert.
 11. Wanneer u een tak afsnijdt, moet u terugsnoeien tot aan de kraag. Dit stimuleert een goede genezing. Snijd niet gelijk met de boomstam en laat geen stronk achter.
 12. De maximale hoogte voor de meeste fruitbomen moet 12 voet lang zijn. Als ze groter zijn, is het moeilijk om de boom te oogsten en te beheren.
 13. Verwijder takken die laag bij de grond staan. Dit maakt het maaien rondom de boom een ​​stuk gemakkelijker.
 14. Verwijder gekruiste takken en laat de sterkere tak intact.
 15. In tegenstelling tot appels, peren, pruimen en kersen, die fruit kunnen produceren op elk hout dat ouder is dan een jaar, produceren perziken en nectarines alleen fruit tijdens de groei van het voorgaande jaar. Als je in de late winter al het nieuwe aangroei van deze bomen snoeit, wordt er geen vrucht geproduceerd. Zoek naar de gezwollen toppen en glanzende groei om productief hout te onderscheiden van niet-productief hout. Dit zijn de takken die vrucht zullen voortbrengen. Snoei ze niet af.

Tagslijsten


Bekijk de video: Hoe pruimenbomen in de achtertuin groeien, verzorgen en oogsten - fruit kweken (Augustus 2022).