Informatie

Meer dan 1000 Coleus-cultivars om uw tuin te kleuren

Meer dan 1000 Coleus-cultivars om uw tuin te kleurenWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.


Ik heb veel schaduw in mijn tuin en soms heb ik het gevoel dat het moeilijk is om de juiste eenjarigen te vinden om de gaten tussen mijn vaste planten en struiken op te vullen. Ik vind het leuk om eenjarige planten in al mijn vaste plantenborders te plaatsen - zowel zon als schaduw - omdat ze een vrijwel constante kleur geven en snel groeien. Angelwing begonia's, impatiens en caladiums zijn om deze reden constanten in mijn tuin. Dit jaar kijk ik er echter vooral naar uit om mijn opties uit te breiden met enkele van de leuke en funky coleus-cultivars op de markt.

Voormalige lievelingen van de Victoriaanse tuin, coleus, hebben hun weg terug gevonden naar de hotlist van tuinieren. Deze leden van de muntfamilie zijn er in een verbazingwekkende reeks kleuren, maten, groeipatronen en bladvormen - we hebben er verschillende plantenkwekers voor te danken. Bovendien zijn veel soorten niet langer gebonden aan de ketenen van schaduw. Veel van de huidige selecties presteren prachtig, zelfs in de volle zon.

Coleus is vooral wenselijk vanwege hun rijk gekleurde blad. In feite zijn hun blauwe bloemaren tamelijk saai (hoewel de kolibries daar misschien ruzie mee hebben). Neem een ​​variant genaamd Darth Vader. Deze specifieke variëteit wordt 2 voet lang, geniet net zoveel van de volle zon als halfschaduw en heeft gekke, dieppaarse, lansachtige bladeren met een ruige, chartreuse rand. En dan is er Thumbelina. Thumbelina is slechts 20 tot 10 inch hoog op de vervaldag en is bedekt met kleine, heldergroene bladeren, elk met een rode vingerafdruk in het midden. En overal tussenin is er een verbazingwekkende reeks mooie mogelijkheden. In feite heeft de soort meer dan duizend cultivars met de naam!

In de jaren tachtig werd de enige siernetel die je gewoonlijk in kassen kon vinden, gekweekt uit zaden. Ze waren buitengewoon variabel, en hoewel ze op zichzelf al mooi waren, werden ze louter gezien als een zo-zo gewone plant. Er worden nog steeds veel coleus uit zaad gekweekt en veel van de nieuwere soorten zijn echt geweldig. Verschillende gangbare coleuses worden uit zaad gekweekt, waaronder Black Dragon, de Kong-serie, de Versa-serie en de Fairway-serie. Je kunt deze en andere zaad-coleus vrij gemakkelijk kweken door ze begin maart binnen onder verlichting te starten.

Dan zijn er die variëteiten die zijn begonnen met stekken. Veel van deze cultivars zijn het resultaat van een eenmalige zaailing die, hetzij door selectief fokken of gewoon door toeval, een unieke eigenschap vertoont. Omdat ze het resultaat waren van kruisbestuiving en hybridisatie (al dan niet opzettelijk), is er geen manier om hun mooie uiterlijk te herstellen door zaden te bewaren en te planten. In plaats daarvan moeten ze vegetatief worden vermeerderd door middel van stengelstekken. Dit betekent dat elke Gay’s Delight, El Brighto, Schizophrenia, Big Red Judy en alle andere vegetatief vermeerderde coleuses die tegenwoordig in de wereld bestaan, oorspronkelijk afkomstig waren van slechts één moederzaailing van dat type. Dat is de reden waarom coleus die is gegroeid uit stekken, meestal duurder is dan die welke zijn begonnen met zaad.

En nog een laatste ding: sommige van mijn favoriete coleus zijn trailing-soorten, waaronder Trailing Strawberry en Trailing Psycoleus. Ze tuimelen sierlijk over hangende manden, keerwanden en decoratieve plantenbakken. Ik kijk er ook naar uit om enkele van de citroengele selecties te laten groeien, waaronder Moonglow en Lemon Twist, zij aan zij met briljant oranje Sedona en Copper Glow.

Kom volgende week langs voor enkele tips om voor alle mooie coleus te zorgen, zodat u dit seizoen zeker een thuis in uw tuin vindt.

Tags eenjarigen, siernetel cultivars, tuin, lijsten, vaste planten, struiken, soorten siernetel


Bekijk de video: Hoe breng je kleur in je tuin tijdens de winter? (Augustus 2022).