Informatie

Wat veroorzaakt condensatie en vocht in huizen?

Wat veroorzaakt condensatie en vocht in huizen?We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Vocht, schimmel en meeldauw

Vocht kan een ernstig probleem zijn in huizen, schade aan gips en hout veroorzaken en leiden tot schimmelgroei (meeldauw) op muren, plafonds, gordijnen en kleding. Het heeft verschillende oorzaken, maar kan vaak worden verholpen of in ernst worden verminderd. In dit artikel wordt onderzocht hoe vocht wordt veroorzaakt en hoe hiermee om te gaan.

Wat zijn de oorzaken van vocht en schimmel?

 • Slechte ventilatie
 • Onvoldoende verwarming in kamers
 • Geen isolatie van muren
 • Waterbronnen zoals vochtige kleding, planten, koken en badkamers
 • Het binnendringen van regen door gebarsten muren, lekkende daken en ramen
 • Water zuigen door muren en vloeren (optrekkend vocht)

Vocht kan worden veroorzaakt door interne vochtbronnen

Vocht is vaak het resultaat van interne vochtbronnen die tot condensatie leiden wanneer warme, vochtige lucht koude interne oppervlakken zoals plafonds, muren en ramen raakt. Zodra warme lucht is afgekoeld, wordt zijn capaciteit om vocht vast te houden verminderd en verzamelt het water zich op koude oppervlakken, meestal aan de bovenkant van muren, hoeken van kamers en de onderkant van vensterruiten. Dit kan na verloop van tijd lelijke schimmelgroei en zwarte vlekken op muren veroorzaken.

Met vocht beladen lucht is afkomstig van verschillende bronnen:

 • Koken en koken van waterkokers
 • Douches, baden en handdoeken
 • Transpiratie in planten produceert waterdamp omdat vocht door wortels wordt opgenomen en uit bladeren verdampt. Vochtige compost in potten is ook een vochtbron als deze uitdroogt.
 • Vochtig wasgoed op radiatoren of droogrek
 • Mensen ademen
 • Kerosine en gas (butaan / propaan) kachels
 • Als u in een land met een vochtig, vochtig klimaat woont, is de lucht zelf soms zeer vochtig.

Vocht kan ook worden veroorzaakt door externe vochtbronnen

Vocht kan ook van buitenaf via muren, daken en vloeren een huis binnendringen.

Hoe komt er vocht in een huis?

 • Een bitumineuze vilten onderlaag of polymeer membraan fungeert als een secundaire barrière op daken en voorkomt dat regen die onder dakpannen of leien wordt opgeblazen, in een gebouw terechtkomt. Soms kan dit membraan worden aangetast en kan water erdoorheen gaan, naar beneden lekken op de bovenkant van muren of plafonds en door pleisterwerk trekken. Symptomen zijn vochtige plekken of schimmel aan de bovenkant van muren of borrelen op schilderwerk op plafonds.
 • Koper, lood of polymeer knipperend wordt gebruikt rond de omtrek van schoorstenen waar ze samensmelten met een dakoppervlak. De bovenrand van het gootstuk is bedekt met metselwerk of pleisterwerk op de schoorsteen, de andere rand overlapt de dakbedekking. Dit voorkomt dat regen tussen schoorsteen en dak naar beneden loopt. Het flitsen kan barsten en verslechteren, maar het is waarschijnlijker dat mortel die het flitsen op een schoorsteen bedekt, knettert en afbrokkelt, waardoor water kan binnendringen en de zolderruimte kan binnendringen en mogelijk door muren naar beneden naar beneden zakt. Knipperen wordt ook gebruikt waar uitbreidingen van gebouwen tegen bestaande constructies aansluiten.
 • Beschadigde of geblokkeerde dakgoten en regenpijpen (regenpijpen in de VS) kan water tegen muren laten lopen. Vooral gietijzeren dakgoten kunnen corroderen en barsten als ze niet worden onderhouden en geverfd. Dit leidt er vaak toe dat water aan de achterkant van goten overstroomt of uit voegen lekt en vervolgens de boeibord raakt, die vervolgens gaat rotten. Als er scheuren in pleisterwerk of houten gevelbekleding zijn, kan dit water naar binnen trekken.
 • Gescheurd of los dak en geribbelde pannen kan water in de dakruimte laten binnendringen.
 • Vensterbank zijn normaal gesproken hellend of zo ontworpen dat water van de onderkant van de dorpel druppelt in plaats van terug te lopen naar de muur. Een betonnen dorpel moet aan de onderkant een sleuf hebben die als een barrière fungeert en voorkomt dat water verder stroomt. Deze sleuf mag niet worden geblokkeerd. Scheuren en gaten rond dorpels en ramen kunnen ervoor zorgen dat water in een gebouw kan stromen of weken.
 • Gecompromitteerde dampdichte membranen. Bij de bouw van blok- en bakstenen gebouwen wordt een vochtwerende laag bestaande uit een laag kunststof tussen de funderingen (muurfunderingen) en de onderste laag muren aangebracht. Voordat het beton wordt gestort, wordt ook een membraan onder betonvloeren aangebracht. Dit fungeert als een vochtbarrière en voorkomt dat vocht naar boven door de muur of vloer en door de pleister naar buiten komt. Als deze vochtwerende lagen geheel ontbreken of beschadigd raken, kan water door capillaire werking door metselwerk omhoog zuigen, ook wel bekend als stijgende damp. Symptomen hiervan zijn vocht aan de basis van muren of onder vloerbedekkingen, uitbloeiende zoutafzettingen op muren, afbrokkelend pleisterwerk en loslaten van behang van muuroppervlakken.
 • Verhoogde bloembedden mag ook niet tegen buitenmuren worden opgebouwd, omdat hierdoor vocht de dampwerende laag kan omzeilen. Ook trottoirs moeten zo worden aangelegd dat het water van de muur wegloopt. Hout op de begane grond van huizen moet van onderaf worden geventileerd. Dit om droogrot te voorkomen en ook om vochtige lucht onder de vloer weg te spoelen die natte rot kan veroorzaken. Meestal zijn er ten minste twee ventilatieopeningen bij de basis van buitenmuren en deze mogen niet worden belemmerd door planten of verhoogde bloembedden.
 • Geen spouw tussen binnen- en buitenmuren. Moderne gemetselde wanden zijn gebouwd als twee aparte wanden met een tussenliggende spouw die is gevuld met isolatiemateriaal. Oudere betonnen, stenen, blok- of bakstenen muren maken geen gebruik van deze dubbelwandige constructietechniek en er is geen spouw die als vochtbarrière dient. Vocht kan dus binnendringen via scheuren in buitenpleisterwerk of beschadigd of slecht voegwerk op metselwerk.

Hoe vochtig te genezen

Reparaties aan daken en buitenmuren

 • Los problemen met gebarsten en gebroken dakpannen op
 • Controleer of er geen scheuren in het pleisterwerk zitten, dat het voegen op metselwerk niet wordt aangetast en of er geen gaten of scheuren in de bekleding zijn van vakwerkhuizen.
 • In oudere gebouwen die geen vochtwerende laag hebben of waar de DPC is beschadigd, kan een chemische DPC worden geïnstalleerd.
 • Houd de niveaus van trottoirs en bloembedden onder het niveau van de DPC.

Verhelp problemen met de afvoer van regen

 • Zorg ervoor dat uw goten en regenpijpen (regenpijpen) vrij zijn van bladeren en ander vuil en dat geen van de verbindingen tussen secties lekt of gescheiden is.
 • Monteer afvoeren (geulen) die het water van de fundering van uw huis afvoeren. Constante vochtigheid rond de bodem van een muur kan door metselwerk heen gaan, wat tot vochtproblemen binnenin leidt.

Verbeter de ventilatie

 • Zorg voor voldoende ventilatie tijdens het koken of douchen door ramen te openen of afzuigventilatoren of afzuigkappen boven fornuizen te installeren.
 • Installeer ventilatieopeningen en kamers

Isoleer en zorg voor voldoende verwarming

 • Binnenmuren van gebouwen kunnen worden geïsoleerd. Dit verhoogt hun temperatuur dichter bij die van de kamer en maakt condensatie minder een probleem. Dit kan op verschillende manieren. Een manier is om een ​​composiet sandwichproduct te gebruiken dat bestaat uit een laag gipsplaat (gipsplaat), een rug van geëxpandeerd polyurethaanschuim en een ondoordringbaar membraan van aluminiumfolie dat aan de muur kan worden gehecht. Een andere methode is om houten latten aan de muur te spijkeren, daartussen te vullen met geëxpandeerde polyurethaanplaten of steenwolisolatie en gipsplaatplaten aan de latten te spijkeren.
 • Verwijder kleding pas uit wasmachines als u klaar bent om ze te drogen. Kleding in manden laten liggen of drogen op radiatoren genereert veel vocht.
 • Planten kunnen veel vocht produceren, dus doe je planten weg of verbeter de ventilatie!
 • Door kamers beter te verwarmen, stijgt de temperatuur van de lucht en alle oppervlakken in een kamer. Warme lucht bevat meer vocht dat kan worden afgevoerd en condensatie is minder ernstig op warme oppervlakken.
 • Luchtontvochtigers zijn handig voor airconditioning en het verwijderen van vocht. Als u in een vochtig klimaat leeft, kan vochtige buitenlucht een constant probleem zijn, in de winter of het hele jaar door. Het condenseert op oppervlakken als de temperatuur daalt. Een luchtontvochtiger is in deze omstandigheden handig.

Vragen

Vraag: Ik heb thuis een insectenprobleem. Er zijn zeker beatles, plus een soort bijtmijt. De vinylvloer van mijn familiekamer is door iets opgegeten, en dat blijft zo. Wat begon als een gebied van een kwart formaat, veranderde binnen enkele maanden in plaatformaat. De vraag die ik heb is dat mijn donkere plafondbalken een witte poederachtige film hebben. Zou het schimmel kunnen zijn?

Antwoord: Het kan een meeldauwachtige schimmel zijn, en het kan al dan niet een gevaar voor de gezondheid zijn, of het zal in ieder geval waarschijnlijk de balken doen rotten. Deze link toont afbeeldingen van verschillende soorten schimmels die houtrot kunnen veroorzaken:

Je zou kunnen proberen om hier op het DIYNot-forum te posten. In feite toont deze link een vraag over schimmel die lijkt op wat u beschrijft:

© 2012 Eugene Brennan

Eugene Brennan (auteur) uit Ierland op 20 februari 2016:

Bedankt Michael. Kamerplanten kunnen ook worden besmet met bladluizen die vreselijke kleverige honingdauw produceren die op meubels, vensterbanken en glazen ruiten terechtkomt. Meeldauw lijkt hierop te gedijen.

Micheal uit Verenigd Koninkrijk op 20 februari 2016:

Vocht en meeldauw zijn een echte pijn, vooral op deze breedtegraad. Het kan best lastig zijn om ventilatie te combineren met warm houden.

Goede informatieve hub Eugene. Ik moest nadenken over de kamerplanten.

Eugene Brennan (auteur) uit Ierland op 2 juli 2013:

Graag gedaan Linda en bedankt voor het langskomen! Met het klimaat dat we hebben in Groot-Brittannië en Ierland, kan condensatie een probleem zijn. Oudere huizen zijn gevoelig voor vocht omdat vocht gemakkelijk door stevige muren heen kan komen. Koude muren verergeren het probleem ook.

Linda Bryen uit het Verenigd Koninkrijk op 2 juli 2013:

Ons huis zit in de winter vol condens en schimmels op het plafond. Bedankt voor het delen van deze geweldige hub over de oorzaken van vocht. Helpt me meer te begrijpen over meeldauw en schimmels

De restauratie-experts van Arizona, LLC op 11 december 2012:

We hebben dagelijks te maken met schimmel en meeldauw, altijd goed om mensen eraan te herinneren eenvoudige manieren om een ​​gevaarlijk probleem te voorkomen.


Bekijk de video: AQUAPLAN Vochtbarrière - Injectiegel tegen opstijgend vocht (Augustus 2022).