Diversen

Het effect van muziek op plantengroei

Het effect van muziek op plantengroei


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Houden planten van muziek?

Hebben planten gevoelens? Horen ze geluiden? Houden ze van muziek?

Voor de scepticus is het idee dat planten gevoelens hebben of pijn voelen belachelijk. Verschillende onderzoeken hebben in de loop der jaren aangetoond dat planten op geluid kunnen reageren. Het onderwerp is echter nog steeds fel bediscussieerd in wetenschappelijke kringen.

Hieronder beschrijf ik een aantal van deze onderzoeken en hun bevindingen in detail, samen met de mening van de critici, zodat u het bewijsmateriaal kunt afwegen en uw eigen conclusies kunt trekken. Eerst bespreken we de onderzoeken die het idee ondersteunen dat muziek planten helpt groeien, en dan kijken we naar de oppositie.

Studies vinden een positief effect van muziek op planten

Als planten reageren op de manier waarop ze worden verzorgd en verschillende zintuiglijke waarnemingen hebben, hoe reageren ze dan op geluidsgolven en de trillingen die door muzikale geluiden worden gecreëerd?

Verschillende onderzoeken hebben naar deze vraag gekeken, met name hoe muziek de plantengroei beïnvloedt. In 1962 experimenteerde Dr. T. C. Singh, hoofd van de Plantkunde-afdeling van de Annamalia University in India, met het effect van muzikale klanken op de groeisnelheid van planten. Hij ontdekte dat balsemplanten groeiden met een snelheid die met 20% in hoogte en 72% in biomassa versnelde bij blootstelling aan muziek. Hij experimenteerde aanvankelijk met klassieke muziek. Later experimenteerde hij met raga muziek (improvisaties op een set ritmes en noten) gespeeld op fluit, viool, harmonium en reena, een Indiaas instrument. Hij vond vergelijkbare effecten.

Singh herhaalde het experiment met veldgewassen met een bepaald type raga gespeeld door een grammofoon en luidsprekers. De grootte van de gewassen nam toe tot 25 tot 60% boven het regionale gemiddelde.

Door zijn verschillende experimenten kwam Singh tot de conclusie dat het geluid van de viool het grootste effect heeft op de plantengroei. Hij experimenteerde ook met de effecten van trillingen veroorzaakt door dansen op blote voeten. Na blootstelling aan dansers uitgevoerd Bharata-Natyam, India's oudste dansstijl, zonder muzikale begeleiding, bloeiden verschillende bloeiende planten, waaronder petunia's en goudsbloem, twee weken eerder dan de controle.

Sir Jagadish Chandra Bose, een Indiase plantenfysioloog en natuurkundige, heeft zijn hele leven onderzoek gedaan naar en de verschillende omgevingsreacties van planten bestudeerd. Hij concludeerde dat ze reageren op de houding waarmee ze worden gekoesterd. Hij ontdekte ook dat planten gevoelig zijn voor factoren in de externe omgeving, zoals licht, kou, warmte en geluid. Bose documenteerde zijn onderzoek in Reactie in de levenden en niet-levenden, gepubliceerd in 1902, en Het zenuwstelsel van planten, gepubliceerd in 1926. Om zijn onderzoek uit te voeren, creëerde Bose recorders die extreem kleine bewegingen konden detecteren, zoals het trillen van gewonde planten, en hij vond ook de crescograaf uit, een hulpmiddel dat de groei van planten meet. Uit zijn analyse van de effecten die specifieke omstandigheden hadden op de celmembranen van planten, veronderstelde hij dat ze zowel pijn konden voelen als genegenheid konden begrijpen.

Luther Burbank, een Amerikaanse botanicus en tuinder, onderzocht hoe planten reageren wanneer ze uit hun natuurlijke habitat worden verwijderd. Hij sprak met zijn planten. Op basis van zijn tuinbouwexperimenten schreef hij ongeveer 20 zintuiglijke waarnemingen toe aan planten. Zijn studies werden geïnspireerd door het werk van Charles Darwin De variatie van dieren en planten onder domesticatie, gepubliceerd in 1868.

U kunt meer lezen over dit onderzoek en zijn pioniers in Het geheime leven van planten, (1973) van Peter Tompkins en Christopher Bird. Het boek bevat een korte beschrijving van de experimenten met een korte biografie van deze wetenschappers. Er moet worden vermeld dat sommigen, waaronder botanici Arthur Galston en Leslie Audus, het boek beschouwen als een stuk fictie, niet als wetenschap. Veel van de wetenschap in Het geheime leven van planten is in diskrediet gebracht, maar niettemin heeft het boek zijn stempel gedrukt op onze geest en cultuur.

Het effect van muziek op zaadontwikkeling

Dr. Singh ontdekte ook dat zaden die aan muziek werden blootgesteld en later ontkiemden, planten voortbrachten die meer bladeren hadden, groter waren en andere verbeterde eigenschappen hadden. Het veranderde praktisch de genetische chromosomen van de plant!

De Canadese ingenieur Eugene Canby werkte rond dezelfde tijd als Singh en stelde tarwe bloot aan J.S. Bach's vioolsonate en observeerde een opbrengststijging van 66%. Canby's onderzoek bevestigt de bevindingen van Singh.

Houden planten van rockmuziek?

In een experiment uit 1973 van Dorothy Retallack, toen een leerling van professor Francis Brown, werden drie groepen planten blootgesteld aan verschillende soorten muzikale geluiden.

Voor één groep speelde Retallack de noot F gedurende een periode van 8 uur. Voor de tweede groep speelde ze drie uur lang een soortgelijke noot. De derde gecontroleerde groep zweeg.

De eerste groep stierf binnen twee weken, terwijl de tweede groep veel gezonder was dan de gecontroleerde groep.

Gefascineerd door de bevindingen van Retallack, gingen twee andere studenten hun eigen test doen. Planten die werden blootgesteld aan Haydn, Beethoven, Brahms en Schubert groeiden naar de luidsprekers toe en verstrengelden zich rond de luidsprekers. Een andere plantengroep groeide weg van een luidspreker die rockmuziek speelde. Die groep probeerde zelfs een omheining met glazen wanden te beklimmen in wat leek op een poging om weg te komen van het geluid.

Retallack repliceerde later het experiment met rockmuziek (zoals Led Zeppelin en Jimi Hendrix) op een verscheidenheid aan planten. Ze observeerde een abnormale verticale groei en kleinere bladeren. Ze observeerde ook dat de planten schade hadden die vergelijkbaar is met die van overmatige wateropname. In het experiment stierven goudsbloemen binnen twee weken. Op welke manier ze ook werden gedraaid, planten leunden weg van de rockmuziekbron. Deze bevindingen werden gedocumenteerd in het boek van Retallack uit 1973 Het geluid van muziek en planten.

Hoe zit het met country en jazz?

Planten die worden blootgesteld aan countrymuziek hebben dezelfde reactie als planten die helemaal geen geluid hebben, en vertonen geen ongebruikelijke groeireactie.

Volgens sommige onderzoeken lijkt jazzmuziek een gunstig effect te hebben en een betere en meer overvloedige groei te produceren. Het wetenschappelijke tv-programma MythBusters deed een soortgelijk experiment en concludeerde dat planten goed reageerden op elk type muziek, of het nu rock, country, jazz of klassiek was. Hun experimenten werden echter niet grondig uitgevoerd en zijn zeer discutabel.

Vreemd genoeg vertoont de muzikale smaak van planten een opmerkelijke overeenkomst met die van de mensen die ze rapporteren.

- Daniel Chamovitz

Muziek voor plantengroei in de praktijk

Wijndomein DeMorgenzon in Stellenbosch, Zuid-Afrika, gebruikt barokmuziek om het rijpingsproces te verbeteren. Ze geloven dat de trillingen niet alleen de planten helpen, maar ook in de bodem en goede schimmels en bacteriën in de bodem produceren die van vitaal belang zijn voor gezonde wijnstokken, wat een betere en sterkere wortelontwikkeling bevordert, wat resulteert in een krachtige groei en beter fruit. Veel commerciële telers spelen muziek voor hun gewassen, ondanks het feit dat er geen betrouwbare studies zijn om het idee te ondersteunen.

Hoe kunnen planten horen?

Hoe kan muziek de plantengroei beïnvloeden als planten geen oren hebben? Laten we, om uit te leggen hoe het werkt, eens kijken naar hoe wij mensen geluid ontvangen en horen.

Geluid wordt overgedragen in de vorm van golven die door een medium reizen, zoals lucht of water. Door de golven gaan de deeltjes in dit medium trillen. Als je je radio aanzet, creëren de geluidsgolven trillingen in de lucht waardoor je trommelvlies gaat trillen. Deze druk-energie wordt omgezet in elektrische energie voor de hersenen om te vertalen naar wat jij verstaat onder muzikale klanken.

Op een vergelijkbare manier creëert de druk van geluidsgolven trillingen die door planten kunnen worden opgevangen. Planten zouden de muziek niet "horen", ze zouden de trillingen van de geluidsgolf voelen.

Protoplasma, de doorschijnende levende materie waaruit alle dieren en plantencellen zijn samengesteld, verkeert in een staat van voortdurende beweging. De trillingen die door de plant worden opgepikt, kunnen de protoplasmatische beweging in de cellen versnellen. Deze stimulatie kan dan het systeem beïnvloeden en de prestaties verbeteren, zoals de aanmaak van voedingsstoffen die een sterkere en betere plant ontwikkelen.

Verschillende vormen van muziek hebben verschillende geluidsgolffrequenties en verschillende graden van druk en trillingen. Hardere muziek, zoals rock, heeft een grotere druk, waarvan sommige mensen denken dat dit een schadelijk effect op planten kan hebben. Stel je het effect voor van sterke wind op een plant in vergelijking met een milde bries.

Muziek afspelen in wijngaarden voor druivenproductie

In 2008 experimenteerde een wijngaard van 91 hectare, DeMorgenzon-wijndomein in Stellenbosch, Zuid-Afrika, met twee wijngaardblokken, waarbij de ene werd blootgesteld aan barokmuziek en de andere aan helemaal geen muziek. Hierdoor kon de eigenaar van de wijngaard eventuele verschillen in de productie volgen en waarnemen.

Het muzikale repertoire bestond uit 2.473 stukken klassieke barokmuziek. Met deze uitgebreide collectie konden ze de muziek 7,5 dagen non-stop spelen zonder te herhalen.

Ondanks de uitkomst van het experiment van Dorothy Retallack, waarbij planten die gedurende een periode van acht uur waren blootgesteld twee weken later stierven, speelde het wijndomein DeMorgenzon de klok rond zonder negatieve resultaten, niet alleen in de wijngaard maar ook in de wijnkelder. en proeflokaal.

Een andere wijngaard, Paradiso di Frassina in Toscane, Italië, gebruikt klassieke muziek om een ​​betere productie van zijn wijngaarden te krijgen. Ze zagen dat planten sneller rijpen wanneer ze worden blootgesteld aan de rustgevende geluiden van Mozart, Vivaldi, Haydn en Mahler in vergelijking met een gecontroleerde site.

Dit project om de wijngaard te bedraden voor muzikaal geluid begon in 2001 als een poging om ongedierte weg te houden. Toen ze echter betere en verbeterde planten en vruchten zagen, ging het project verder als een 'productiviteitstool'.

Net als bij wijnlandgoed DeMorgenzon wordt de muziek 24 uur per dag non-stop gespeeld zonder negatieve resultaten.

In beide wijngaardvoorbeelden werden geen negatieve resultaten opgemerkt na langdurige blootstelling aan muziek, en de voordelen van de muziek blijven anekdotisch.

Muziek is niet ecologisch relevant voor planten, dus we moeten niet verwachten dat ze erop zijn afgestemd. Maar er zijn geluiden die, in ieder geval in theorie, voordelig voor hen kunnen zijn om te horen. Deze omvatten de trillingen die worden geproduceerd door insecten, zoals het gezoem van een bij of de vleugelslag van een bladluis, en minuscule geluiden die kunnen worden gecreëerd door nog kleinere organismen.

- Daniel Chamovitz

Twijfel je nog steeds?

Dan ben je niet de enige. Het is waar dat de positieve effecten van muziek op de plantengroei nog steeds hoog worden besproken onder wetenschappers. Omdat de wetenschappelijke gemeenschap alleen resultaten waardeert die kunnen worden herhaald en daardoor geverifieerd, zijn er veel sceptici die de bovengenoemde onderzoeken als slechte wetenschap beschouwen, aangezien de meeste niet repliceerbaar waren, wat betekent dat wanneer anderen probeerden het onderzoek opnieuw te doen zoals beschreven, hun resultaten kwamen niet overeen met die van de oorspronkelijke studie.

Als de resultaten van een onderzoek niet wetenschappelijk significant zijn of niet kunnen worden ondersteund door onafhankelijke verificatie en repliceerbare onderzoeken, worden ze niet langer als relevant beschouwd. In sommige gevallen bleken bij nadere analyse de oorspronkelijke onderzoeken zelf gebrekkig te zijn.

Het werd gerapporteerd in de De Telegraaf dat wetenschappers van het National Institute of Agricultural Biotechnology in Suwon, Zuid-Korea klassieke muziek speelden in rijstvelden, en concludeerden dat plantgenen kunnen "horen" en een verbeterde opbrengst hadden. Het onderzoek werd gepubliceerd in de uitgave van augustus 2007 Nieuwe wetenschapper. Deze bevinding ontving echter negatieve opmerkingen van sommige kringen waarin externe factoren zoals wind werden genoemd, die de effecten van het experiment mogelijk hadden overstemd. Anderen zeggen dat er te weinig monsters zijn geanalyseerd om definitief te zijn.

Linda Chalker-Scott, auteur van De geïnformeerde tuinman, trekt de authenticiteit van de bevindingen van Dorothy Retallack in twijfel. Ze somde verschillende zorgen op, waaronder:

 • Onder verwijzing naar de werken van professoren in natuurkunde en theologie, maar niet in biologie.
 • Gebrek aan relevante referenties.
 • Slecht redeneren en vooringenomen verwachtingen.
 • Onvoldoende aantal bemonsteringen.
 • Slechte experimenteerhulpmiddelen.
 • Uitgever die niet gespecialiseerd is in wetenschap.
 • Tijdschrift niet door vakgenoten beoordeeld.

Een andere scepticus, bioloog en auteur van Wat een plant weet, Daniel Chamovitz, bekritiseert zowel de Retallack-studie als Het geheime leven van planten door Peter Tompkins en Christopher Bird (beide hierboven beschreven) als niet alleen perfecte voorbeelden van slechte wetenschap, maar ook als schadelijk voor de wetenschap als geheel. Hij zegt ook: "Hoewel onderzoek op dit gebied een lange geschiedenis heeft, is het meeste niet erg wetenschappelijk en, als je erover nadenkt, waren experimenten met het bestuderen van muziek en planten vanaf het begin gedoemd. We beoordelen de visie van een plant niet op het een oogdiagram laten zien en het vragen de onderste regel te lezen. " Hij haalde een studie aan die het effect van rockmuziek (Meatloaf) en klassiek (Mozart) op maïs betrof en merkte op dat hoewel de resultaten voor beide soorten muziek een licht positief effect leken te hebben op de groei van maïs, toen onderzoekers de studie herhaalden maar gebruikten deze keer fans om de warmte te verwijderen die werd gegenereerd door de luidsprekers die de muziek speelden, ze vonden geen verschil in de effecten van Mozart, Meatloaf en stilte.

In zijn artikel "De intelligente fabriek " (gepubliceerd in De New Yorker 23 en 30 december 2013), zei Michael Pollan - auteur, journalist, professor en criticus van het boek van Tompkins en Bird - "volgens veel plantwetenschappers Het geheime leven van planten heeft blijvende schade toegebracht aan hun vakgebied. "Hij noemt het boek een" verleidelijke mengelmoes van legitieme plantenwetenschap, kwakzalversexperimenten en mystieke natuuraanbidding die tot de publieke verbeelding sprak in een tijd dat het New Age-denken de hoofdstroom binnensijpelde ".

Studies hebben niet nadrukkelijk kunnen aantonen dat muziek enig effect heeft op de plantengroei. Dit is de reden waarom je geen recente studies over het onderwerp kunt vinden die zijn gepubliceerd in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften en waarom muziek niet universeel wordt gebruikt door commerciële telers.

Planten die te lijden hebben onder complimenten en beledigende woorden?

Blijkbaar wel. Volgens het rapport van Global News toonde het onderzoek van IKEA op een school in de Verenigde Arabische Emiraten aan dat planten die complimenten kregen veel beter groeiden dan planten die werden 'gevoed' met beledigende woorden.

Strange en ik gingen ervan uit dat het zachte en liefdevolle stemgeluid dat wordt uitgezonden hetzelfde effect heeft als de positieve muziekgeluidsgolf.

De beledigende woorden waarvan ik vermoed dat ze met luide en dreigende stem werden uitgesproken, hadden een negatieve invloed op de groei van de plant.

Dit onderzoek van IKEA wilde de studenten in feite het destructieve effect van pesten op school laten zien.

Heb je interesse om dit plantenexperiment bij jou op school uit te proberen?

Kan muziek onze hersenen beïnvloeden?

Als muziek de manier waarop planten groeien kan veranderen, heeft dat dan ook invloed op onze hersenen? Ik schreef dit artikel over het effect van muziek op de hersenen. Bekijk het en zie hoe het je helpt om gefocust te blijven en zelfs je geheugen verbetert. http://hubpages.com/education/Effect-of-Music-on-the-Brain

Professor Daniel Chamovitz, Ph.D., Universiteit van Tel Aviv

Wetenschapsprojecten over muziek, geluid en planten

Als je een experiment over dit onderwerp wilt doen - of als je gewoon met je eigen planten wilt spelen om te zien wat er gebeurt - overweeg dan om een ​​experiment te ontwerpen rond een van de volgende vragen.

 • Test of je enig verschil kunt ontdekken tussen planten die zijn blootgesteld aan klassieke, heavy metal, punk of Indiase sitarmuziek door planten aan verschillende genres bloot te stellen. (Vergeet niet rekening te houden met de variabele warmte die door de luidspreker wordt afgegeven!)
 • Probeer met sommige van je planten te praten, maar geef anderen de stille behandeling. (Wat als je alleen beledigingen uitsprak, zou dat enig verschil maken?)
 • Hoe zit het met de andere geluiden waarop planten kunnen reageren, bijvoorbeeld trillingen (zoals die van bijen) of het geluid van kauwende rupsen?
 • Als je een plant in een lawaaierige omgeving plaatst, lijkt deze dan anders te reageren dan een plant op een stillere plek? (Dit werkt het beste als alle andere variabelen hetzelfde zijn: hetzelfde type plant, dezelfde blootstelling aan zon en water, enz.)
 • Hoe zit het met de effecten van verschillende instrumenten (gitaar, piano, kazoo) of niet-muzikale geluiden (verkeer, huilende baby, machines)?

Onthoud dat uw experiment zinvoller zal zijn als u de wetenschappelijke methode gebruikt en probeert ...

 • Houd de informatie bij door gegevens vast te leggen.
 • Gebruik een controlegroep (een plant die niet wordt blootgesteld aan het geluid).
 • Gebruik betrouwbare hulpmiddelen voor metingen.
 • Probeer de variabelen zoveel mogelijk onder controle te houden.
 • Let op hoe uw wensen of vooropgezette ideeën uw experiment kunnen vertekenen.

Deel uw ervaring

Praat met uw fabriek tijdens deze Coronavirus- of COVID-19-uitbraak

Vanaf deze datum (19 maart 2020) blijft het coronavirus of de Covid-19 de economieën en gemeenschappen van de wereld teisteren. Het heeft ook de manier waarop we werken en socialiseren veranderd. We moeten sociaal afstand nemen en vanuit huis werken.

Te midden van deze zelfisolatie en uitdagende tijden, maak van deze gelegenheid gebruik om te oefenen met praten en muziek spelen op je plant. Door dit te doen, helpt u niet alleen hun gezondheid en groei te bevorderen, maar helpt u ook een deel van uw zorgen en stress van de uitbraak van het coronavirus weg te nemen. Het kan u ook helpen ontspannen en kalm te blijven.

Probeer het eens en vertel ons over uw ervaringen.

Wat zeg je?

Wat is uw mening hierover? Ben je het eens met sceptici die geloven dat de voordelen van muziek op planten slechts een mythe zijn? Of ben je het er helemaal mee eens dat muziek een positief effect heeft op planten?

Deel uw mening hier!

Vragen

Vraag: Zou het aantonen van het effect van muziek op plantengroei een goed project voor een wetenschappelijke beurs zijn?

Antwoord: Ja, ik denk van wel.

Vraag: Hoe lang moet ik de planten naar muziek laten luisteren om de groei te bevorderen?

Antwoord: Persoonlijk heb ik de plant ongeveer 4 tot 5 uur per dag laten luisteren vanaf het moment dat hij begon te ontkiemen, en ik blijf dit gedurende zijn hele levensduur dagelijks doen. Dus de meeste van mijn planten die naar muziek luisteren, worden in hetzelfde gebied geplant om muziek van één bron te ontvangen.

Vraag: Als ik muntbomen gebruik, zou muziek dan helpen om ze sneller te laten groeien?

Antwoord: Technisch gezien wel.

Vraag: Hoeveel moeten we een bonenplant laten groeien voordat we ze negatieve muziek geven?

Antwoord: Het hangt ervan af wat u als uw eindresultaat wilt bereiken. Om een ​​merkbaar verschil te zien, laat je de bonenplant minstens 15 cm hoog worden voordat je de negatieve muziek introduceert.

Vraag: Hoe zal dit experiment met muziek en de invloed ervan op planten de toekomst van de landbouw beïnvloeden?

Antwoord: Op sommige plantages speelden de eigenaren muziek en het was een goede oogst. Zie mijn artikel voor het voorbeeld van zo'n boerderij. Als het op de juiste manier wordt toegepast, kan het dus minder bemesting betekenen voor een goed gewas. Dus minder kosten en minder schade aan het milieu in het bijzonder. als ze kunstmest gebruiken.

Vraag: Wanneer moet ik 's ochtends of' s avonds muziek maken voor mijn planten?

Antwoord: Het zal je verbazen dat de meeste bomen 's nachts slapen en' s ochtends wakker worden. Het is dus beter om 's ochtends muziek te spelen. Evenzo als u kunstmest aanbrengt.

Vraag: Wat voor soort muziek moet ik spelen voor planten?

Antwoord: Ik stel voor dat je een van de klassieke muziek van Bethoven speelt. Als je toegang hebt tot ragamuziek, is dat een andere goede optie.

Vraag: Groeien planten sneller met muziek of zonlicht?

Antwoord: Een van de natuurlijke groei-inductoren is zonlicht, dus planten groeien sneller met zonlicht. Zonder zonlicht maar alleen muziek zullen de meeste planten niet groeien.

Vraag: Wat zijn de schadelijke effecten van geluidsgolven op planten?

Antwoord: Zoals vermeld in het artikel, toonden studies aan dat bepaalde muziek, zoals rockmuziek (d.w.z. geluidsgolven), een nadelig effect had op de groei ervan. Je kunt dus zeggen dat bepaalde geluidsgolffrequenties een negatief effect hebben op de groeisnelheid en bij langdurige blootstelling kan de plant afsterven.

Vraag: Is er een verschil om het te doen met binnen- of buitenplanten?

Antwoord: Er is geen verschil tussen binnen- en buitenplanten, zoals blijkt uit het wijngaardvoorbeeld in mijn artikel.

Vraag: Wat is de omvang van dit effect van muziek op plantengroei-experiment?

Antwoord: Het hangt ervan af wat u wordt gevraagd. Zoals u weet, omvat de reikwijdte van een onderzoek al die dingen die in uw onderzoeksproject aan de orde komen. In dit specifieke geval is het om te zien of muziek het groeipatroon van planten zal beïnvloeden

Vraag: Als er twee verschillende soorten planten zijn die naar dezelfde muziek luisterden, zouden ze dan met verschillende snelheden groeien?

Antwoord: Ja, ze zullen met verschillende snelheden groeien, afhankelijk van het verschil in bodemmedium, besproeiingssnelheid, pH-niveau, de verschillen in de intercellulaire lege gebieden van de bladeren van de plant, verschillen in het gevoeligheidsniveau van elke plant, enz. Verschillende planten ZULLEN een verschillende snelheid hebben van groei, zelfs als alle gecontroleerde factoren vergelijkbaar zijn (hoeveelheid licht, water, enz.)

Vraag: Wanneer is dit artikel over muziek die plantengroei beïnvloedt gepubliceerd en waar?

Antwoord: Dit artikel 'The Effect of Music on Plant Growth' werd op 09/06/12 gepubliceerd op HubPages (en later overgedragen aan haar dochteronderneming DenGarden). Meer over HubPages hier https://hubpages.com/about/us

Vraag: Wat was de uitkomst van het onderzoek of muziek de plantengroei kan beïnvloeden?

Antwoord: Omdat uit de studie bleek dat planten wel degelijk positieve resultaten opleveren bij blootstelling aan bepaalde soorten muziek, kan een van de conclusies de introductie zijn van muziek voor de agrarische industrie voor een gezonde en snellere groei van groenten en planten.

Vraag: Werkt muziek met een sperziebonenplant?

Antwoord: Ik heb de sperziebonenplanten niet geprobeerd, maar als het werkt op de druif / wijngaard (volgens mijn artikel), dan denk ik dat het zal werken op de sperziebonen. Probeer het eens en deel uw bevindingen hier.

© 2012 Mazlan

Mazlan (auteur) uit Maleisië op 22 augustus 2020:

Anh, goede vraag en iets dat we moeten proberen en experimenteren, maar ik denk dat het sappiger zal zijn.

Anh op 09 augustus 2020:

Zouden de vruchten sappiger zijn als ze naar de muziek van Mozat luisteren?

Mazlan (auteur) uit Maleisië op 18 juni 2020:

Hallo Ayesha

U kunt naar de relevante sites gaan die ik in mijn artikel had gelinkt voor alle verdere hulp die u nodig heeft. Dank je.

ayesha op 16 juni 2020:

Kunt u mij alstublieft reviewpapier geven voor het onderwerp muziekeffect op plantengroei

Mazlan (auteur) uit Maleisië op 10 mei 2020:

Hallo Ashley. Wanneer je over een langere periode de juiste muziek speelt, zorgt het geluid dat in de vorm van golven wordt uitgezonden ervoor dat de deeltjes in de lucht constant trillen. Daarom zal de plant sneller profiteren van deze trilling.

Ashley op 10 mei 2020:

Waarom zou je de muziek zo lang spelen?

ZayaGrey op 16 december 2019:

bedankt hiervoor, het hielp op mijn wetenschapsbeursproject

vraag niet op 09 december 2019:

terwijl ik mijn zaden aan het planten ben!

vraag niet op 20 november 2019:

Ik ben het weer. Mijn wetenschapsleraar vindt het heel spannend dat ik mijn wetenschapsbeursproject heb afgerond. Nogmaals bedankt!

pantherpride op 18 november 2019:

ik hou ervan

vp op 04 november 2019:

heel erg bedankt, het helpt me veel

Mazlan (auteur) uit Maleisië op 10 oktober 2019:

Hallo, vraag het niet. Dank je. Ik ben blij te horen dat dit artikel over het effect van muziek op plantengroei je heeft geholpen bij je wetenschappelijke project. Ik wens je het beste en een fijn weekend voor de boeg.

Vraag het niet op 10 oktober 2019:

Dit heeft me veel geholpen bij mijn wetenschappelijke project. Bedankt!

Mazlan (auteur) uit Maleisië op 30 september 2019:

Hoi Ana. Dat is een interessant verhaal en ik geloofde dat ze wel op positieve en negatieve vibes reageren.

Ditzelfde gebeurde ook met mijn aquariumvissen. Ik heb onlangs het aquarium dichter bij de tv geplaatst en de vissen gedroegen zich nu vreemd - een soort stres. Het kan dus van de tv-drama's zijn, enz.!

Hoe dan ook, bedankt voor het langskomen en het delen van uw observaties. Fijne dag.

Ana op 30 september 2019:

Dus ik heb zelf een plantenstudie gedaan over christelijke muziek en de groei ervan was geweldig ... maar als ik de christelijke muziek uitzet en de tv aanzet en iedereen eromheen begint te discussiëren, groeide het niet helemaal. dus misschien denk ik dat planten gevoelens hebben en reageren op positieve en negatieve geluiden om hen heen?

Mazlan (auteur) uit Maleisië op 10 september 2019:

Hallo Leo. Je hebt planten nodig die snel ontkiemen en groeien, zoals taugé, radijs, meloen, goudsbloemen, zonnebloem-, mosterd-, tuinkers- en pompoenplanten. Probeer een van deze planten, maar mijn favoriet is taugé. Succes.

Leo op 10 september 2019:

Geweldige artikelen! Ik doe een wetenschappelijk project over muziek die de groei van planten beïnvloedt. Welke plant is volgens jou het beste te gebruiken voor dit experiment? Ook omdat ik weinig tijd heb? Bedankt.

Mazlan (auteur) uit Maleisië op 26 augustus 2019:

Hallo allemaal, dat kan zeker. Bedankt voor het toevoegen van het tegoed en de link. Veel plezier en veel succes met je wetenschapsproject,

Mazlan (auteur) uit Maleisië op 23 juli 2019:

Hallo Jade, dat kan zeker, maar geef alsjeblieft een vermelding en plaats een link naar mijn site. Bedankt.

Jade op 16 juli 2019:

Dit artikel is zo interessant! Ik hoop dat je het niet erg vindt als ik het voor mijn onderzoek gebruik

Mazlan (auteur) uit Maleisië op 25 juni 2019:

Athan, als je op de links in mijn artikel klikt, ga je naar een aantal gerelateerde onderzoeken en artikelen / opmerkingen over effecten van muziek op plantengroei

Athan op 25 juni 2019:

Hallo, kunt u ons gerelateerde studies geven voor ons onderzoek naar effecten van muziek op plantengroei, we hebben moeite om het te vinden.

Mazlan (auteur) uit Maleisië op 17 juni 2019:

Hoi Darick.

Dat is een goede observatie. Ik denk dat de watermoleculen in de plant synchroon lopen met de trillingen die door de geluidsgolven worden gecreëerd. Hmm.

Darick op 17 juni 2019:

Misschien heeft het invloed op het water en niet op de plant zelf. Kijk naar studies over water.

Akshay dobariya op 14 april 2019:

Ik zag op HISTORY TV CHANNEL dat "om ..." geluid werd geluisterd in onze melkweg, dus ik had onderzoek gedaan naar geluid op de plant dat hoe kan worden gereageerd? Uw bericht is erg nuttig voor mijn onderzoek ...

Mazlan (auteur) uit Maleisië op 13 april 2019:

Hallo gram. Goed om te weten dat het uw experimentproject heeft geholpen. Proost.

gram op 12 april 2019:

Heel erg bedankt dat dit me heeft geholpen met een experimentproject

Mazlan (auteur) uit Maleisië op 10 april 2019:

Jacob, ik ben blij te weten dat het artikel je heeft geholpen met je schoolproject. Bedankt dat je het me hebt laten weten en bedankt voor het langskomen.

Jakob op 09 april 2019:

Dit artikel was zo nuttig voor mijn project van de 7e klas! Bedankt!

Mazlan (auteur) uit Maleisië op 27 maart 2019:

Hallo Bob. Ja, planten halen de voordelen (zowel positief als negatief) uit geluidsgolven, zoals vermeld in het artikel. Bedankt voor het benadrukken van de voordelen die ze halen uit lichtgolven (zonnestralen enz.).

Bob op 26 maart 2019:

Planten halen energie uit lichtgolven. Waarom kunnen ze ook niet enig voordeel halen uit geluidsgolven?

Mazlan (auteur) uit Maleisië op 5 maart 2019:

Jack W, bedankt voor het delen van je mening en ervaring. Ik stel uw opmerkingen zeer op prijs. Er zijn nog steeds mensen die het effect van muziek op de plantengroei maar moeilijk kunnen geloven, ondanks het feit dat er voor hen veel levende bewijzen zijn.

Hoe dan ook, bedankt voor het langskomen en reageren. Proost.

Jack W. op 4 maart 2019:

Ik kwam het onderwerp sonische bloei voor het eerst tegen met het materiaal van Kent Hovind. Daar had je foto's van jongens die hun maïs tot 4,5 m hoog verbouwden en cherrytomaatjes die bijna zo groot waren als normale tomaten. Dit is een feit. Dus welke redenering van sceptici ook tegen het feit dat muziek een (positief) effect heeft op planten, is al onbetwistbaar, daarom zou het moeten neerkomen op hun gebrek aan geloof. En geloof heeft niets met wetenschap te maken, daarom is het verbazingwekkend hoe mensen die zichzelf wetenschappers (of wetenschapsvolgers / -liefhebbers) noemen, de feiten kunnen negeren. Gewoon onderzoeken, experimenteren - maar bekritiseer niet alleen omdat je niet gelooft.

Mazlan (auteur) uit Maleisië op 7 februari 2019:

Anna S, je bent van harte welkom.

Anna S. op 7 februari 2019:

Ik gebruikte deze informatie voor mijn statistiekproject en nam het op in mijn literatuuronderzoek. Ik dacht dat de informatie erg nuttig was en versterkte mijn hypothesen. Dank je!

Mazlan (auteur) uit Maleisië op 4 februari 2019:

Blue Bettle, veel succes met je wetenschapsbeursproject.

Blauwe Kever op 4 februari 2019:

Ik heb dit gebruikt voor mijn Science Fair-project. Ik hoop dat je het niet erg vindt. Bedankt voor het schrijven van dit artikel!

Mazlan (auteur) uit Maleisië op 31 januari 2019:

xthom57, geen zorgen.

xthom57 op 31 januari 2019:

hallo en bedankt, ik heb dit gebruikt voor mijn wetenschappelijke eerlijke progect hoop dat je het niet erg vindt

Mazlan (auteur) uit Maleisië op 6 januari 2019:

Hallo Anthony, bedankt dat je dit benadrukt. Ik heb nu dienovereenkomstig gewijzigd.

Anthony op 6 januari 2019:

Hey Mazlan,

Ter informatie, het boek van Daniel Chamovitz heet What a Plant Knows, not What a Plant Feels.

Mazlan (auteur) uit Maleisië op 30 december 2018:

Govardhan, blij dat te horen. Wil je delen wat je hebt gedaan?

Govardhan op 30 december 2018:

Het is gelukt

bedankt mazlan

Mazlan (auteur) uit Maleisië op 15 december 2018:

Claire, dit wordt al uitgelegd in het artikel.

Claire op 13 december 2018:

Ik moet weten HOE muziek de groei beïnvloedt!

Selina op 24 november 2018:

Kunt u me uw achternaam vertellen? Ik heb hem nodig voor een project

roos op 18 augustus 2018:

Hoi. Ik vroeg me gewoon af wat de trillingen van een geluidsgolf doen om bij te dragen aan de groei van planten. bijvoorbeeld verhogen ze de fotosyntheseproductie

Mazlan (auteur) uit Maleisië op 23 mei 2018:

Bedankt aarti

aarti goyal op 22 mei 2018:

dit is fijn

Billy Joe Bob op 25 april 2018:

Nou, ik en mijn vriend experimenteren met plantachtige planten en soundy sound the plant with da sound di bette cuz science bitch

Petrina op 27 februari 2018:

Hallo, dit artikel heeft me verbaasd en als leerling-leraar zal ik dit op een dag graag met mijn leerlingen doen .. GOD zegene u meneer

Hilary op 16 februari 2018:

dank je

Mazlan (auteur) uit Maleisië op 4 februari 2018:

Hallo Neal. Uw vragen over:

1. V: trek al na 4 dagen conclusies ... Antwoorden: Kunt u aangeven waar dit in het artikel werd genoemd?

2. V: hoe lang werd de muziek afgespeeld ... Ans: Voor welk experiment? Voor het experiment van Dr. Singh kun je verwijzen naar het artikel in Asian Journal of Plant Sciences (2007)

Voor Sir Jagadish Chandra Bose kun je verwijzen naar zijn boek 'Response in the Living and Non-Living'

Voor Luther Burbank kun je meer van zijn experiment vinden in het boek 'The Secret Life of Plants'

Voor het wijnlandgoed DeMorgenzon was het experiment 7,5 dagen lang non-stop muziek spelen, 24 uur per dag enz.

3. V: Warmte van de luidspreker ... Ans: dit zijn de variabelen die van invloed kunnen zijn op het onderzoek, aangezien een geluid door de plant wordt 'uitgezonden en gehoord' door veranderingen in de druk, zoals trillingen. Het is niet de warmte van de luidsprekers die de groei heeft beïnvloed. Maar warmte kan de drukkenergie beïnvloeden.

Lees nogmaals de bovenstaande boeken voor een beter begrip van de experimenten.

Voor meer informatie kunt u de website raadplegen (Journal of Canadian Acoustical Association on the study by the University of Ontario) https://jcaa.caa-aca.ca/index.php/jcaa/article/vie ...

en je kunt naar deze site gaan om de volledige studie naar de invloed van geluidseffecten op de groei van aardbeien in een zonlichtkas te downloaden: https: //link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-64 ...

Een ander goed gelezen is de 'Update over de effecten van geluidsgolven op planten' door School of Biotechnology, Yeungnam University, Korea: http: //citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download? Doi = ...

Ik respecteer uw conclusie met betrekking tot de levensvatbaarheid van het experiment, maar om tot die conclusie te komen zonder de volledige tekst van de studie te lezen, kan ook onduidelijk zijn.

Bedankt voor het delen van uw mening en voor het langskomen.

Neal op 4 februari 2018:

Verbaasd om te zien dat de wetenschap al na 4 dagen conclusies zou trekken. Wat was de duur van de tijd dat de muziek werd gespeeld? Nog verbijsterend (en drastisch onwetenschappelijk) is de berichtgeving over hitte van de sprekers (?) Hoe hebben ze precies vastgesteld dat het de hitte van de sprekers was die de groei beïnvloedde? Wat was het temperatuurverschil? Werd het tussen alle planten evenveel ervaren? Is that the only mitigating factor when placing a fan there? Circulation of air, CO2, etc. Sorry but this science or at least the display of evidence is incomplete and hence flawed and inconclusive.

Ezzy patra on February 03, 2018:

nice

Mazlan (auteur) from Malaysia on February 02, 2018:

[email protected], most people will have it on for between 5 to 8 hours, the same hours for a working person. Plants need to rest too :-)

[email protected] on January 31, 2018:

would you have to keep the music on 24/7, or just a few min. a day?

Mazlan (auteur) from Malaysia on January 11, 2018:

Hi Pablo

It is already cited in the links within the text and also by reference to the publication and/or author etc.

TQ for your comment.

joseeph on January 11, 2018:

good

Liton Mir on January 08, 2018:

Thank's a lot.

Pablo Glatz on January 03, 2018:

Mazlan, could you please cite your sources? You don't have to cite them properly but only the URL, I just think it would give your article a lot more of credibility. Nice job by the way :).

Cameron on December 19, 2017:

Thanks, this just saved my biology grade for a science fair project, now time to think of a Biblical application....

jazmin kees.m on December 12, 2017:

I like it so much. you or cool. I like you.I love you so much.

Rodrigo on December 09, 2017:

Great Job at showing both sides, it was all very interesting!

neha on December 04, 2017:

thank you sooooooo much this helped my science fair progect on this topice its really good

Mazlan (auteur) from Malaysia on December 01, 2017:

You are welcome, venus.

venus cayamanda on November 30, 2017:

this is so helpful, thanks

Mazlan (auteur) from Malaysia on November 29, 2017:

Happy to hear that PB

PeanutBUtter69 on November 29, 2017:

Thanks for this website!! Helped me get an A+ on my science project.

Mazlan (auteur) from Malaysia on November 28, 2017:

Hi, Unknown. Thanks and I'm happy to hear that my article has helped you.

Onbekend on November 27, 2017:

I think this is really good to know because I was needing sources for my science project (I am doing... What is the effect of music on plant growth?) this website was really good use and I want to make sure people know about this website since its great. When I say great I mean like really great.

Mazlan (auteur) from Malaysia on November 11, 2017:

Hi, venus cayamanda. People who will benefit from this study on the effect of music on plant growth?

There are many I think and to start with are people who want to see better plants in their private garden, plantation owners who want to see an increase in the fruit/plant yield (see example above on the vineyard in Italy), researchers who will recommend a new planting method or procedures etc.

venus cayamanda on November 11, 2017:

well, i'm actually making a similar research as this, mind if you'll help me out....

who do you think will benefit from this study?

sciencegeek101 on October 17, 2017:

u dont even know how much this has helped me with my research for a very toncomplicated lab experiment

thank u mazlan

mahdi on October 17, 2017:

wow .......this is really helpful

Mary Rose B. Estigoy on October 11, 2017:

Hey Mazlan, Good Evening

I am a Fourth Year BS Biology Student and I just read your work.

I was searching about the Physiological effects of Music on Plants and you just made my proposal research study super easier. The results are very promising having ample harvest but the thing is how could they think of it as a faulty work? Aren't we all working for d benefit of all?

I am still thinking as to what topic I am to propose tomorrow.Pray for me ^_^

Thanks a lot and God Bless You Mazlan. Plant more

Jasmine Flower on October 09, 2017:

Hey everyone I need some ideas for the science fair. And i need some ideas so you could think of any i would be very happy.

Joe Durt on September 27, 2017:

WOW...................... I NEVER THOUGHT AN EXPERIMENT LIKE THIS WOULD HAPPEN. Mazlan your my hero for putting this beautiful article on this World Wide Web. You really help me understand this subject.

Mailman Joe on September 27, 2017:

I always know that sometimes that we can hear plants grow... It's pretty darn amazin that we can hear music in plants. Is that how that experiment worked? I just darn don't understand this subject.

Mazlan (auteur) from Malaysia on September 26, 2017:

Hi, Williams. If you go back to my article under subsection 'How Can Plants Hear', it explains how.

Mazlan (auteur) from Malaysia on June 29, 2017:

Hi, Roger. With your more than 60 years of gardening expertise, how about writing and sharing these experiences on a blog site? It will make an interesting read. Would you consider doing this? If you do, I will be one of your subscribers!

Anyway, thanks for dropping by and sharing your personal involvement with plants and plant language!

Roger Laporte Ottawa on June 29, 2017:

I was nearly born in a garden,2 august. My grandfather was a gardener. My father was a gardener. I also was a gardener ,but grew flowers for 60 years. I always worked with plants. I have problems for human made up language,

French, English Spanish etc. Plant is the only language I understand . O f course I do not wear a white jacket. I am 92

Mazlan (auteur) from Malaysia on May 31, 2017:

No worries. Thanks for dropping by vlada.

[email protected] on May 26, 2017:

That is what I meant Mazlan. Thank you for correcting me. :-)

Mazlan (auteur) from Malaysia on May 23, 2017:

Thanks, vlada. But I think you meant how music affect Plant? :-)

[email protected] on May 23, 2017:

This article really helped me to understand about how music effects music.THANK YOU Mazlan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mazlan (auteur) from Malaysia on April 27, 2017:

Hi, Neelkanth. Thanks for sharing this and I am glad it is showing some positive results. And thanks for offering to update us here on the 1-year result. Hope to hear from you soon.

Mazlan (auteur) from Malaysia on April 27, 2017:

munza, you can check my article on the effect of music on the human brain at

muzna on April 25, 2017:

can anybody give me conclusion or result of how does music have an effect on biological system

Mazlan (auteur) from Malaysia on April 03, 2017:

Thanks, Jonathan. I am glad this article on the effect of music on plant growth has helped you in your Biology and Music examinations. Wishing you the best in your exam results.

Jonathan on April 01, 2017:

Thank you Mazlan!!!

I am very glad to have find this on my reseaching in my Biology and Music examen. I've made a experiment my self with some cress and the album:

Mother Nature's planetasia by Mort Garson (1976)

A truly wonderful album both for you and your plants!

Thank you very much

Mazlan (auteur) from Malaysia on March 27, 2017:

khalil and Jeff. Thanks for the kind words.

khalil misto on March 20, 2017:

very useful

excellent research

you saved me from failing biology

this will make an amazing project

i raise my glass for your hard work

Jeff on March 15, 2017:

Excellent article. Not here for a science fair or anything, just personal research. Bedankt!

Mazlan (auteur) from Malaysia on March 14, 2017:

Hi Mary. Please check my earlier reply to another reader requesting for similar info

Mary on March 09, 2017:

Hello Sir,

Could you please provide your full name, as I will be referencing my project, and would need your full name for citations etc?

Dank je! :)

B.featherstone on March 01, 2017:

I hav sung and hummed while tending to my plants and I swear they seem to be growing better. Hey we are all and everything around us is energy so why not give it a try, worst thing could happen is you might be happier lol

MazlanUrMieHeeero on February 13, 2017:

Tomorrows Valentines day Mazlan: have you got me anything special?

Mazlan (auteur) from Malaysia on February 02, 2017:

zoe, when you enjoy doing the experiment or any work for that matter, the outcome will always be good. Proost!

zoe on February 01, 2017:

this is a fun experiment


Bekijk de video: Kunnen planten communiceren? Weer iets geleerd (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Ainsworth

  Je hebt helemaal gelijk. In dit iets is ik denk dat het het uitstekende idee is.

 2. Lucian

  Stoer. Ik zal de blog toevoegen aan mijn favorieten en mijn vrienden adviseren. Wacht op nieuwe lezers :) (Ja, ik wacht.)

 3. Faunos

  Daarin is er iets. Bedankt voor de informatie, kan ik ook iets helpen?

 4. Chayne

  interessant artikel. Thank you very much for this!

 5. Ciardubhan

  Wat zou je precies willen vertellen?Schrijf een bericht